terça-feira, 24 de julho de 2012

ALERGIAS E HIPERSENSIBILIDADES ALIMENTARES

Cada um de nós é um ser único. Somos resultado da interação do nosso organismo com o meio ambiente em que vivemos e não poderia ser diferente quanto às reações aos alimentos.
As alergias alimentares podem se classificadas como alergias imediatas ou tardias. A alergia imediata é aquela gera uma resposta imediatamente após o consumo do alimento alergênico, apresentando sintomas como coceira, manchas vermelhas e até o edema de glote. Já alergia tardia demora até 4 dias para gerar um sintoma, por isso é muito mais difícil identificar o alimento alergênico, bem como relacionar os sintomas com a alimentação. Os sintomas da alergia tardia podem ser: dor de cabeça, depressão, irritabilidade, agressividade, dermatite, constipação intestinal, diarréia, flatulência, desconforto gastrointestinal, dificuldade em perder ou ganhar peso, rinite, congestão nasal, entre outros.
As alergias alimentares variam de indivíduo para indivíduo e hoje são muito presentes na população devido a grande e repetida exposição à alimentos potencialmente alergênicos, como por exemplo, o leite de vaca e derivados, soja, glúten, cítricos (família da laranja), entre outros alimentos.
A alergia alimentar pode se desenvolver em uma dieta monótona, onde comemos os mesmos alimentos diariamente. É por isso que algumas pessoas desenvolvem alergias à alimentos comuns do seu dia a dia ou até mesmo ao seu alimento predileto.
Mas não se assuste, não devemos parar de comer todos esses alimentos. O importante é seguir uma alimentação variada e rotativa, evitando ingerir os mesmos alimentos durante a semana.

Dra. Marília Cremonezi
CRN3 32.212




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Dinner Experience - FIVE

This unique experience takes place in a private setting of carefully selected high net worth individuals, national or international, that long for more than what restaurants offer. This evening takes you back to basics of eating at a private home, in a sophisticated and cosy venue, enhanced by soft washing scenic lights and pleasant background music, in Sao Paulo (Brazil) and in Miami (USA), according to time of the year and agenda.

It is a perfect ambience for networking with top executives, successful entrepreneurs, and families that appreciate the art of dining with highly cultured and well travelled people, while indulging themselves in an extraordinary health oriented food and wine tasting adventure.

It is limited to a maximum of 10 guests that must be referred or invited by someone within our trusted network, whom we know personally. Confirmation is subject to source verification. The whole experience will be personally conducted by myself and my associates, either in English, Portuguese, Spanish or Italian, according to guestsâ?? preferences. It may be conducted in two or three languages simultaneously, while guests listen, see, touch, smell, and taste each dish. Your five senses shall be awaked to the world of spices and its healing properties.

Attendees will not be disclosed in advance, and venue will vary location, as there is more than a home participating.

It will always take place in top safe areas of the city with good view and security. Do not be surprised if you bump into celebrities. No pictures are allowed, unless all guests agree to do so. Feel free to exchange business cards if you deem appropriate.

Confirmation will be sent individually.Date, time and location may not be disclosed with non-attending persons, subject to cancellation.

There are three different types of menu, being one per event. Guests may not chose which one will be offered, unless there is a group of 10 together. Dishes may not be modified, in order to preserve the whole experience.

My cuisine is non-dairy gourmet vegetarian, excluding meats, but including eggs and honey. It does not clash with most Kosher guidelines. The dishes are carefully balanced and approved by
a recognized functional nutritionist. Menus are harmonized with wines and liquors perfectly selected by Italian and Brazilian sommeliers and wine specialists.

In addition to challenging our five senses, my specialty is to create different sensations by playing with different mixes that enhance the taste buds in our tongue and vicinity. Instead of sticking to the four basic elements of taste perception: salty, sour, bitter and sweet, I concentrate my efforts on the 5th element: umami, which simply defines the like and dislike of the whole experience.